«

St. Jozefschool wint prijs bij het Schaakstukkenmuseum

Vorig jaar, ter gelegenheid van het  Erasmiaans Schoolschaakfestijn, werd  een ontwerpwedstrijd georganiseerd. De St. Jozefschool viel toen in de prijzen zoals hieronder vermeld.

‘Loomen’

‘Een ontwerp van de St. Jozefschool uit Schiedam kreeg veel aandacht.

Onder leiding van juf Sarah werken de kinderen graag met loombandjes en dit noemen zij ‘loomen’. Tijdens de overblijf met de groepen 3 en 4 wordt er geknutseld. Tussen de 10 en 15 kinderen per keer, steeds weer verschillende groepjes met zowel jongens als meisjes. Iedere keer zijn de kinderen enthousiast en vragen ze wat ze nu weer gaan maken. Armbandjes, kettingen, bloemenringen, sleutelhangers en nog veel meer. Soms organiseren ze zelfs een loomfeestje!

Ongeveer vijf weken geleden zijn ze begonnen met het schaakspel, 3 tot 4 uurtjes per week. Iedere keer weer een stukje verder. Totdat het meesterwerk klaar was. We mochten dit belonen met 250 euro.

Dit ontwerp mag ook meedoen met de jaarlijkse wedstrijd van het Rotterdamse Schaakstukkenmuseum.’

Weer prijs!

Dit ontwerp heeft de derde prijs, een geldprijs van 250 euro,  gewonnen bij de wedstrijd van het Rotterdamse Schaakstukkenmuseum jaargang 2023. Alle kinderen en juf Sarah gefeliciteerd met dit succes!

Nieuwe boekenactie

Schaken blijkt als spel goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen, voor jongens en meisjes.  Naast schaken willen we ook (voor)lezen stimuleren.

Vorig jaar hadden we, in samenwerking met de 150-jarige KNSB,  een succesvolle actie  met de boeken uit de serie Simon de Schaker. 200 boeken hebben hun weg gevonden naar basisschoolkinderen en naar bibliotheken van basisscholen in onze regio.

Dit jaar willen we, in nauwe samenwerking met de Belgische uitgever Thinkers Publishing  twee mooie schaakboeken aanbieden ter stimulering van onze jongste kinderen om te leren schaken en lezen. Hierover binnenkort meer.

St. Jozefschool hofleverancier?

Bij het Erasmiaans Schoolschaakfestijn is het ieder jaar de vraag wie de hofleverancier van schoolteams wordt. Aan de leiding gaat de St. Jozefschool uit Schiedam waar Meester Frank al jaren zeer actief is met organiseren van schaaklessen en toernooitjes.  Meester Frank geeft zelf ook schaakles.

Ook valt op het aantal teams dat nieuwkomer  Harbour IBSR (een internationale school) heeft aangemeld, een nieuwe loot aan de Erasmiaanse Schoolschaakstam.

Met nog enkele weken te gaan ligt het aantal aanmeldingen  rond de 50 teams, op naar de 80!

Tot ziens allemaal op zaterdag 23 maart bij het Erasmiaans Schoolschaakfestijn 2024.

Teun Koorevaar

St. Het SchaaKKasteeL