Kinderen leren op steeds jongere leeftijd schaken. Als tieners bereiken ze soms al de status van schaakgrootmeester en sommigen behalen zelfs de top 20 van de wereld. Met name kinderen uit Aziatische landen zijn aanstormende talenten. Tijdens het wereldvermaarde internationale Tata Steel Schaaktoernooi, gehouden afgelopen januari in Wijk aan Zee, werd Gukesh gedeeld eerste bij het zeer sterk bezette Masterstoernooi. Mendonca won het sterke Challengerstoernooi. Gukesh doet mee aan het kandidatentoernooi dit jaar. De winnaar van dit toernooi mag de wereldkampioen Ding Liren uit China uitdagen. Beide 17-jarige jongens komen uit India.
Een bericht in het NOS-Jeugdjournaal ging over de achtjarige Ashwath Kaushik, lid van de Singaporese schaakbond, die een 37-jarige Poolse schaakgrootmeester versloeg. Hiermee is hij volgens zeggen de jongste speler ooit.
Een ander item in het NOS-Jeugdjournaal was de overwinning van het team van de Internationale School Utrecht tijdens een Utrechts Schoolschaaktoernooi waaraan 150 kinderen deelnamen.
Rithin zegt:
“IK schaak al sinds ik 4 ben. Nu ben ik 9. Dus al 5 jaar.”
Schaken en lezen goed voor ontwikkeling jonge kinderen
Schaken blijkt als spel goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen, voor jongens en meisjes. Naast schaken willen we graag ook voorlezen en lezen stimuleren.
Vorig jaar hadden we, in samenwerking met de 150-jarige KNSB, een succesvolle actie met de boeken uit de serie Simon de Schaker. 200 boeken hebben hun weg gevonden naar basisschoolkinderen en naar bibliotheken van basisscholen.
Dit jaar willen we, in nauwe samenwerking met de Belgische uitgever Thinkers Publishing, twee mooie schaakboeken aanbieden ter stimulering van onze jongste kinderen om te leren schaken en lezen.
Een grappig nieuw prentenboek
Omdat jonge kinderen de figuren op een schaakbord intrigerend vinden, bedacht Christel Minne (een ervaren Belgische kleuterjuf en schaakcoach) een grappig en historisch prentenboek om kleuters vanaf vier jaar mee te nemen in de wereld van het schaken. Dirk DeWitte zorgde voor prachtige illustraties.
(zie ook de voorbeeldpagina’s uit het boek en klik hier)
In het tweede boek, de Toolbox, vind je tal van spelletjes en tips zodat kinderen stap voor stap het schaken aanleren. Deze Toolbox bestaat uit twee delen. Een deel voor ouders, grootouders, leerkrachten of iedere andere individuele coach en een ander deel voor leerkrachten of andere groepsbegeleiders.
Twee reacties uit het Rotterdamse:
Djin, een ervaren schoolschaakleraar
‘Het voorleesboek is dusdanig pakkend geschreven dat de kleuter hierdoor extra geprikkeld wordt om de opstap te maken naar echt schaken.’
Gloria, activiteitenbegeleider
‘Het boek heb ik tijdens mijn boekenclub aan de kinderen voorgelezen, de kinderen reageerden hier leuk op. De illustraties spraken hen ook enorm aan, hierdoor hadden wij veel gesprekstof. In het lokaal staat het in de boekenkast. De kinderen uit groep 5/6/7/8 pakken het steeds vaker. Ze lezen eruit, kijken ernaar en stellen elkaar vragen.
Ik denk, weet wel zeker, dat de boeken op basisscholen aan zullen spreken. Het zijn hele mooie, prachtige boeken!‘
Interessant aanbod
(voor scholen en basisschoolkinderen uit de Rotterdamse regio)
We bieden beide boeken aan voor een totaalprijs van 40 euro incl. gratis verzending. (In de webshop zijn beide boeken ook los te koop voor resp. 35 en 25 euro plus verzendkosten.)
(Kinderen en scholen die op 23 maart meedoen aan het Erasmiaans Schoolschaakfestijn in Rotterdam krijgen voorrang bij hun bestelling.)
Vanaf 22 maart is ook de Engelse versie `Some day I´ll be Queen´ beschikbaar.
Mail je bestelling naar daniel.vanheirzeege@thinkerspublishing.com met een cc. naar info@hetschaakkasteel.nl
Veel plezier met deze mooie schaakboeken!
Teun Koorevaar
St. Het SchaaKKasteeL